Het zal nog even duren, eer de Gentse tram weer naar Moscou rijdt. Met de speciale militaire operatie in Oekraïne heeft dat niets te maken. Wel heeft De Lijn bij de heraanleg van de sporen met steeds nieuwe problemen te kampen. Bodemvervuiling in de oude straten ditmaal.
De Gentse buurt Moscou, eindpunt van tram 4, dankt haar naam aan de Russische soldaten die er in 1815 gelegerd waren. Menigeen kent de plek allicht van de prachtige film “Aanrijding in Moscou”, die Christophe Van Rompaey in 2008 draaide, met Barbara Sarafian en Jurgen Delnaet in de hoofdrollen.
Telkens ik van Antwerpen naar Gent of verder spoor, en de trein in de lange lus tussen Gent-Dampoort en Sint-Pieters wat trager rijdt, heb ik oog voor Moscou. Vorige week zag ik plots geel en blauwe kleuren aan de voet van dit rood en witte — en grijze, nee niet blauwe — gebouw, dat ik ten onrechte (*) met die film associeer. Ze omsingelen het imposante blok. Vanmorgen zag ik de kans — maar er was minder zon, en meer nevel, dus waren de kleuren wat minder fel — vanuit de trein een plaatje te maken. Zelfs Moscou kleurt geel-blauw.

(*) De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat dit gebouw in Moscou, naast de tramterminus en het Moscou-viaduct, voor de opnames van de film door een ander, in Ledeberg, vervangen werd. Onduidelijk is of men dat in Ledeberg, dan wel in Gentbrugge — waar Moscou ligt — het jammerst vindt.