Dit is een voetnoot bij kernenergie is de vuilste energie die bestaat.
Op vrijdag 23 april heeft een brand 500 hectare heide verwoest op het Groot Schietveld in Brecht, op 20 km van het centrum van Antwerpen. De wind zat “in de verkeerde hoek”, en de rookpluim trok in de richting van de stad, verduisterde en verkleurde de hemel, en zorgde voor kleine en grotere ademhalingsproblemen bij de bevolking. Die hinder was (allicht?) niet blijvend, maar wel goed te zien. De kerncentrale van Doel ligt op 17 km van het centrum van Antwerpen. Ook uit die richting kan de wind “in de verkeerde hoek” staan. Voor een accident dat niet zichtbaar is, en minder waarschijnlijk dan een heidebrand, maar wel gevaarlijker. Met blijvend gevaar.
Van 13 tot 16 juli werden meer dan tweehonderd Waalse gemeenten, plus ook nog wat Vlaamse en Brusselse (en Duitse en Nederlandse) getroffen door extreem intense neerslag: op de Hoge Venen viel in enkele dagen tijd van 20 tot 30 cm regen. Een veertigtal mensen zijn overleden of vermist. Tienduizenden huizen en allerlei openbare gebouwen zijn beschadigd. Enkele tientallen huizen zijn ingestort.
Maar wat vooral opvalt is de totale ontreddering, en de onmacht van de overheden, zelfs maanden na de ramp, om de slachtoffers — die al bij al niet zo talrijk zijn — deskundig te helpen en bij te staan. Of hoe een welvarend land onmachtig kan zijn. Hoe reageren de overheden wanneer, omwille van een kernincident, een stad met honderdduizenden inwoners moet worden ontruimd?