Ik voel me als een kind dat naar bed moet vóór het donker wordt.
Als het feest nog lang niet over is.
Het is dag, het blijft dag.
Het is bijna middernacht, en de zon is achter de bergen verdwenen,
maar het blijft licht.
De zee is licht.
Midzomernacht op de Lofoten.   De avond duurt tot de dageraad.  

Ik hou van zomeravonden.  Hun warme armen brengen rust.
De tijd staat stil.  Als het paradijs bestaat is het een zomeravond.
Het is nog warm.  Maar het licht is zachter geworden.
Een stille bries brengt wat koelte.
Niets gebeurt.  Alles is. 

 

Deze tekst schreef ik in juli 2005 in een Rorbu op het “eiland” Toppøy, op Moskenes. Het werden de eerste woorden van een album dat ik de daaropvolgende weken schreef, met de titel Noorderlicht — over reizen in Noorwegen. Veel tekst en relatief weinig foto’s (*), werd me wel eens gezegd. Een misleidende titel ook, omdat Noorderlicht ook de naam is van een nachtelijk fenomeen — Poollicht —, dat men vooral ‘s winters ziet. Het moet donker zijn. Maar waarom zou dat bijzondere zomerse licht in het Noorden ook niet Noorderlicht kunnen heten?
In juni 2023 ging ik weer, en bracht meer foto’s mee. Die ziet u hier: van Moskenes tot Senja.

(*) relatief weinig foto’s in 2005, dat wel. Toch staan er ook foto’s in het album Noorderlicht, en verenigde ik enkele foto’s in deze reportage van de Kirkefjorden, met de Reinefjorden en de bergen errond.

Moskenes ?

Inderdaad.
Het láátste eiland (**) voor de Oceaan.  Het eerste van het Noorse land.
Het land van maalstroom en stokvis, een land dat zo mooi is dat de zomerse zon er niet onder gaat.
Toen ik bij het opzetten van deze website in 2014 een naam zocht — meteen een elektronisch adres — leek Moskenes me een goed idee.

(**) Om exact te zijn: Moskenes is niet de naam van een eiland, dat is Moskenesøya — het oog, of eiland van Moskenes. Moskenes is de naam van een gemeente (kommune), die het grootste deel van Moskenesøya omvat, en van een dorp in die gemeente en op dat eiland. Er is ook een klein eiland Mosken, en er is de Moskenstraumen (of Moskstraumen), de befaamde maelstrom tussen Mosken en Moskenes.

 

Voor toeristische informatie verwijs ik heel graag naar >deze site van het Statens Vegvesen, in het Noors, het Engels en het Duits.

Ik wens u een heel mooie reis.