Jef Van Staeyen
Het einde van de covid-restricties, en de discussie over de verbouwing van het Gentse Gravensteen, brachten me tot deze oproep in De Standaard de balies van de musea en de mensen die ze bevolken in eer te herstellen.
(juli 2021)
De voetganger is de enige die echt tijd en kans heeft om snel een winkel binnen te springen, naar de bomen, de huizen of de mensen te kijken, of een praatje te slaan. Blijkbaar is hij ook de enige die verbaasd is over de oude reclame die hij ziet, desgevallend een foto neemt, en daarover wat schrijft.
(februari 2021)
Hoe het gebruik van een gehomologeerde diesel wél, en van een vergunde bouwgrond niet aan banden wordt gelegd.
(juni 2017)
Het MuHKA wil vergroten en verhuizen, maar niet te ver. Dit is een voorstel om het onder te brengen in de oude gebouwen en de site van het Stuivenbergziekenhuis, dat in 2023 verlaten wordt.
(mei 2017)
Havens zijn boeiende en uitdagende architectuuromgevingen. Verre horizons. Licht dat schittert op het water. Schaalbreuken. Kleuren. Gesloten volumes van silos. Open rasters van kraakinstallaties. Kranen. Stalen bruggen. Containers. Rommel op de kaai. Roest. En dan schepen.
In de haven is architectuur elke dag anders. Is ze elke dag nieuw.
(september 2015)
In Vlaanderen gaat meer dan drie kwart van de tonkilometers en van de gereden personen-kilometers over de weg. Voor een modal split specifiek voor middellange afstanden heb ik geen cijfers, maar duidelijk is dat Limburg, voor zijn verbindingen met Oost- en West-Vlaanderen, zeer afhankelijk is van de verkeersafwikkeling op de zuidelijke Antwerpse en de noordelijke Brusselse ring.
(februari 2015)
In Liévin, op een boogscheut van Lens en Vimy — waar het indrukwekkende Canadese monument staat —, op een helling van Notre-Dame-de-Lorette — een necropool met de graven van 40.000 Franse soldaten — bouwde de regio Nord-Pas de Calais een monument met de namen van de 580.000 soldaten, “vriend of vijand”, die in de Eerste Wereldoorlog in Noord-Frankrijk het leven lieten.
(oktober 2014)
Een cartografische projectie (van een afgeplatte bol naar een vlak) kan nooit én de grootte én de vorm respecteren, en moet tussen de twee een keuze maken — waarbij de afstanden hoe dan ook ontrouw worden weergegeven.
(maart 2016)
Nog tot 2033 loopt in het Massachusetts Museum of Contemporary Art (North-Adams) een tentoonstelling met een honderdtal werken van de Amerikaanse kunstenaar Sol Lewitt (1928-2007).
(mei 2013)
Worden van het Lam Gods te veel verflagen verwijderd (De Standaard, 16 december 2023)?
Wat dachten we in 2014, toen de werken begonnen?
(augustus 2014)
Het was niet snugger, vanwege het Belgisch leger, om op uitgedroogde heidegronden met fosforhoudende en dus brandstichtende kogels schietoefeningen te houden…
(juni 2021)
In navolging van Mieke Schauvliege beweerde Knack dat landbouwgrond in Vlaanderen vooral verdwijnt ten behoeve van industrie — en niet van wonen. Ze vergissen zich. Er verdwijnt minstens 1000 ha per jaar voor wonen, en ruim bemeten 500 ha voor industrie.
(november 2020)
2018 is een mooi jaar voor Watou. Weer ben ik er heen getrokken, en heb foto’s gemaakt, al hebben die vaak meer met het boeiende dorp dan met de boeiende kunst te maken.
(juli 2018)
Terwijl de politici over hun veters struikelen in het mobiliteitsdebat, ijvert FEBIAC voor rekeningrijden en VAB voor een beperking van de auto-afhankelijkheid.
(april 2019)
Er is veel gediscussieerd over de bomen op de Charlottalei, maar eigenlijk is het een parking.
(september 2017)
Charleroi bestaat 350 jaar. Om die verjaardag te vieren organiseerden Charleroi-Bouwmeester en het cultureel centrum L’Eden een reeks evenementen, waaronder de Charleroi Academy: “les récits fondateurs d’une ville”.
(oktober 2016)
Soms zie je bouwwerven waarvan je hoopt dat ze nooit voltooid geraken. De Artesis-campus op de Antwerpse Noorderplaats is er zo één.
En soms zie je bouwprojecten waarvan je hoopt dat ze nooit zullen starten. Het terrein van het vroegere zeemanshuis is er zo een.
(april 2015)
Dit, en drie andere citaten over de stad, staan hier: Anatole France, Jeremy Waldron, Jane Jacobs, Stefan Zweig.
Niet in New York, maar op de hoogplateaus van Montana, te midden de immense graanvelden, vonden Rem Koolhaas en OMA de inspiratie voor het project Euralille.
(maart 2017)
Een nieuwe stalen brug over het Albertkanaal werd in Spanje gebouwd, en over de weg vervoerd.
(december 2016)
De begin 2023 gestarte werken aan het Rubenshuis, waarbij de ingang van de Wapper naar het Hopland wordt verlegd, en Stéphane Beels onthaalpaviljoen verdwijnt, miskennen de wijze waarop Rubens zijn huis heeft gewild en bewoond.
(maart 2021)
In september 2023 heeft het ziekenhuis de gebouwen en de site Stuivenberg verlaten, en op 1 maart 2024 krijgt de stad Antwerpen de sleutels, maar het lijkt erop dat ze niet echt weet wat ermee te doen. De buurtbewoners zijn bezorgd, en organiseren zich.
(februari 2024)
Het is dwaas, uiteraard, dat ik als recente Antwerpenaar — of her-Antwerpenaar, na bijna 40 jaar afstandelijkheid — jullie mijn Antwerpse ontdekkingen vertel. Maar jullie zijn hoffelijk, en verzwijgen me dat ik niets nieuws aanbreng.
(januari 2022)
Kijk ook eens op de pagina steden, landen en wegen: Montréal, Le Havre, Wenen, Vilvoorde, Genua, Rijsel…
Begin 2015 publiceerden Jef Van den Broeck, Peter Vermeulen, Stijn Oosterlynck en Ympkje Albeda bij uitgever Die Keure uit Brugge het boek “Antwerpen, Herwonnen stad ? — Maatschappij, ruimtelijke plannen en beleid, 1940-2012”. Een aanrader.
(maart 2017)
… of waarom het debat over de geplande Oosterweelverbinding niet op het juiste niveau zit.
(september 2009)
De heraanleg van het plein van de abdij van Averbode is een pijnlijke vergissing, waarbij de belangrijkste kwaliteit van de ruimte verdwijnt: dat je je vrij kan bewegen.
(april 2015)
De 250.000 niet tentoongestelde kunstwerken van het Louvre zullen worden ondergebracht in een gebouw van 20.000 m², dat naast het Louvre Lens wordt opgetrokken, en waar ze toegankelijk zullen zijn voor al wie beroepshalve met de collecties te maken heeft.
(mei 2015)
In het Noord-Franse dorpje Willems, tussen Rijsel en de Belgische grens, werd het kerkplein tot zone de rencontre (woonerf) heraangelegd. Kijk zelf.
(oktober 2015)
Saudade, denk ik, is het verlangen naar wat je niet wil.
(juli 2019)
Nu is het zover: het Watou in Watou is gekrompen tot een parochiezaal, één huis, de brouwerij, de kerk en twee parkjes. De betovering, de verrassing en de verwondering is verdwenen.
(augustus 2021)
De doden hebben we uit de steden verdreven, maar hun dingen in het centrum geplaatst. Zo blijven ze bij ons. Het MAS is een grafmonument.
(februari 2021)
© 2024 moskenes.be
Thema gemaakt door Anders Noren — Boven ↑