Eurostadium.001… en de kranten liegen mee.

Dit is geen analyse, en nog minder een oordeel over het Eurostadium-project.
Is een nieuw stadion nodig? Kan het oude niet worden aangepast? Zijn de nieuwe normen voor een stadion zinvol? Of beantwoorden ze aan de grootheidswaanzin van een sport die geen grenzen kent? Een sport die landen en steden haar wil oplegt, een sport dier geldhonger niet te stillen valt?
Komt het nieuwe stadion op de meest geschikte plaats? Wordt de bereikbaarheidsproblematiek goed ingeschat? Hoe zit het met de hinder en vervuiling? Zijn de lusten en lasten eerlijk verdeeld?

Ik weet het niet. En het is moeilijk te weten, want informatie is schaars.
[Leve het Uplace-project, achter de hoek, waarover veel te lezen valt.]

Eurostadium is een leugen…
Omdat het bij Eurostadium — soms Eurostadion — niet om een stadion gaat.
Eurostadium is een hotel- en kantorencomplex, en nog een en ander, met een (groot) voetbalstadion er in.
Omdat de zogenaamde deadline 2020 voor het stadion geen deadline is. Ook na 2020 wordt er nog gevoetbald.
Terloops: hoeveel Euro-wedstrijden worden er in “2020” in dat nieuwe stadion gespeeld? Vier: drie groepswedstrijden en één achtste finale. In Lens werd voor evenveel wedstrijden Bollaert aangepast.

Het project van Ghelamco bestaat uit een multifunctioneel (sport)complex met 60.000 plaatsen, horeca voor 10.000 mensen, bedrijfsruimten voor startende bedrijven en kantoren. Voorts wordt een campusgebouw gepland voor revalidatie van onder meer sportblessures. Daar komen ook bedrijven gespecialiseerd in revalidatieapparatuur en 600 kamers waar patiënten kunnen overnachten. In een apart paviljoen wordt een sportgerelateerde bibliotheek ondergebracht.

Dat is zowat alles wat je mag weten. Alles wat de kranten schrijven. En dat is al veel — vaak wordt er enkel over voetbal gesproken. Een voetbaltempel (De Morgen, 26 januari 2017). Ze gaan mee in het verhaal. Verzwijgen waarover het gaat. Hoeveel kantoren, arbeidsplaatsen, winkels, hotelskamers? Je hebt er het raden naar, en leest zelfs de meest onwaarschijnlijke cijfers.
En wie de werkelijke cijfers of documenten zoekt, leest dit:

Eurostadium.002