Jef Van Staeyen
Zowat een jaar geleden ben ik na meer dan zesendertig jaar Frankrijk weer naar Antwerpen verhuisd.
(augustus 2020)
Als hoffelijkheid en gastvrijheid — en efficiëntie — nog betekenis hebben, maken we plaats op straat voor bezoekers die goede redenen hebben om met de auto te komen.
(januari 2023)
Ik zal u meteen verrassen, zoals ik zelf verrast ben geweest. Drie jaar geleden ben ik naar Antwerpen verhuisd, ik heb er bijna dagelijks de tram genomen, en wat me verraste — en nog steeds verrast — is de goede sfeer in de tram. De aandacht van de reizigers voor elkaar. De spontane hulpzaamheid. Ik rij graag met de tram.
(een essay, januari 2023)
Het was een Rijselse vriend die het zei, want geen Vlaming had me ooit zijn naam genoemd, Berchem, Van Berchem, n’est-ce pas le nom d’un musicien du XVIème, XVIIème siècle, spécialisé dans la musique de chœur?
(december 2019)
De aanbouw van het Steen in Antwerpen, dat als bezoekerscentrum geldt, is niet toegankelijk zoals het hoort, maar kreeg wel de Erfgoedprijs.
(november 2022)
Het is dwaas, uiteraard, dat ik als recente Antwerpenaar — of her-Antwerpenaar, na bijna 40 jaar afstandelijkheid — jullie mijn Antwerpse ontdekkingen vertel. Maar jullie zijn hoffelijk, en verzwijgen me dat ik niets nieuws aanbreng.
(januari 2022)
De vervoerregio Antwerpen heeft een plan. Dit is mijn reactie daarop. Omtrent trams en voetgangers.
(november 2020)
Eind 2019, pas weer aangekomen in Antwerpen, pas aangekomen in de Groenenhoek, verwonderde ik me over de talen en de namen, en een beetje ook de goden, in en nabij de Groenenhoek.
(december 2019)
Bart De Clerck en Joost Houtman schreven “De rest is parking. Waarom de Antwerpenaren zo Antwerps zijn”… Een boek dat vooral bedoeld is om met plezier door Antwerpenaars gelezen te worden. En, als je het niet te ernstig neemt, misschien ook door anderen.
(januari 2020)
Sinds enkele weken heeft Antwerpen een prachtig nieuw ziekenhuis, maar niets in de architectuur zegt waar de ingang is.
(oktober 2023)
Op 31 januari 2022 had ik de kans, als “recente” Antwerpenaar, een stormvloed op de Schelde te zien.
(januari 2022)
De begin 2023 gestarte werken aan het Rubenshuis, waarbij de ingang van de Wapper naar het Hopland wordt verlegd, en Stéphane Beels onthaalpaviljoen verdwijnt, miskennen de wijze waarop Rubens zijn huis heeft gewild en bewoond.
(maart 2021)
In dit overzicht gaat bijna alles over Antwerpen en de Antwerpse voetgangers: Mechelsesteenweg, Plantin en Moretuslei, Berchem station, en zoveel meer…
Ik mag buitenlanders wel bewonderen die in Antwerpen de tram nemen, zich niet van nummer vergissen en op de juiste halte afstappen, want de informatie die De Lijn haar (potentiële) klanten biedt, is meestal fout, of onbestaande. Een spotschrift, veel te zacht voor hoe de tram echt is.
(november 2019)
Acht fotoreeksen over Antwerpen, en meer.
Zowel over de architectuur als over de collectie — of haar presentatie — van het in september 2022 heropende Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen valt nogal wat te zeggen.
(maart 2023)
Er wordt gesold met schilderijen in de Antwerpse Arenbergschouwburg, en dat is een politieke komedie, die de ruziemakers wederzijds goed uitkomt.
(maart 2023)
Terwijl het KMSKA omwille van de verbouwing twaalf jaar lang gesloten bleef, gingen de kunstwerken op reis. Zo’n 4724 bruiklenen werden gerealiseerd. Onze oude en moderne meesters veroverden wereldwijd de harten van ruim elf miljoen bezoekers, stelt het KMSKA trots en terecht.
Naar Congo ging geen een.
(januari 2023)
Ook met Vlaamse (en Hollandse) meesters die permanent in Afrika (en Indonesië) worden tentoongesteld is het droevig gesteld.
(maart 2020)
Dit is geen verre reis, maar een uitnodiging om te wandelen naar de burgemeesterstraten in Antwerpen.
(augustus 2020)
Wanneer het gedrag — en het beeld — het discours ontkracht.
(maart 2023)
Het heeft niet veel gescheeld of de Lange Wapperbrug had een deel van de Antwerpse haven afgesloten van de Schelde en de zee. Althans voor hoge masten, die men in de haven graag ziet.
(september 2021)
“Waarom zou je nog in iemands huis gaan inbreken als je vanachter je computer ook geld kan stelen?” vroeg de burgemeester zich af, drie weken voor zijn stad werd gehackt.
(december 2022)
© 2024 moskenes.be
Thema gemaakt door Anders Noren — Boven ↑