“Eindelijk weten we wie Anne Frank en haar familie de dood injoeg”, titelt De Morgen op maandag 17 januari 2022. Daarin gaat het over een groots opgezet onderzoek “waarbij meer dan 200 mensen betrokken waren en dat ruim vijf jaar duurde” waardoor, aldus De Morgen, “met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid de man ontmaskerd” werd “die Anne Frank en haar familie de dood injoeg”.
Neem me niet kwalijk, De Morgen, we weten al meer dan 75 jaar wie de mannen zijn die Anne Frank en haar familie de dood hebben ingejaagd. Het zijn de Nazi’s. Zij zijn het die Anne Frank en met haar miljoenen anderen hebben vermoord, die hen de dood hebben ingejaagd. Hun namen zijn gekend, veruit de meeste toch. Wel hebben ze vrijwillige en onvrijwillige handlangers gehad.
Onderzoek, 75 jaar na datum, kan in enkele gevallen leiden tot de identificatie van (in dit geval onvrijwillige) handlangers, maar mag ons niet blind maken voor wat is gebeurd, en wie daarvoor schuldig was.
Zij, de Nazi’s, hebben beslist dat en wie er moest worden uitgeroeid. Het was hun wil, hun beslissing. Zij hebben de hele zaak fabrieksmatig georganiseerd: juridisch, administratief, technisch, financieel…. Zij hebben gemaakt dat — misschien* — een in het nauw gedreven Joodse notaris voor de keuze kwam te staan, zijn kinderen en zichzelf te redden door enkele lotgenoten, wat De Morgen noemt, “de dood in te jagen”.
De titel en de tekst in de krant zijn onzindelijk.
Andere kranten zijn terughoudender dan de sensatie-zuchtige Morgen:
- “Anne Frank is in 1944 zeer waarschijnlijk verraden door…” (Volkskrant)
- “Coldcaseteam denkt dat (…) Anne Frank en haar familie verraadde” (NRC)
- “…wie Anne Frank en de andere onderduikers in het Achterhuis verraden heeft. ‘Zeer waarschijnlijk’ was het…” (De Standaard)
- “Onderzoek onthult wie de nazi’s naar Anne Frank leidde” (Gazet van Antwerpen)
- “…celui qui aurait livré la famille d’Anne Frank aux nazis” (Le Soir)
- “Une enquête révèle qui aurait dénoncé la famille d’Anne Frank aux nazis” (La Libre)
- “Anne Frank et sa famille pourraient avoir été dénoncées par…” (Le Monde)
- “Anne Franck (sic) et sa famille dénoncés par (…) ?” (Libération)
(*) De “misschien” heb ik op 24 maart toegevoegd. Ben ik niet voorzichtig genoeg geweest, of té voorzichtig in mijn kritiek op De Morgen?