De Franse oever van deze website bevat enkele teksten en tekeningen over Macron, die ik hier graag toelicht.

  • Il faut croire les hommes politiques quand il nous parlent schreef ik in augustus 2014, korte tijd na de aanstelling van Emmanuel Macron tot minister van economie, industrie en digitale technologieën. De kersverse minister stelde toen dat de toekomst van Frankrijk te belangrijk is om overgelaten te worden aan enkele lieden die nooit met de economische realiteit geconfronteerd zijn geweest.  Vraag was echter: welke economische realiteit? Emmanuel Macron heeft in een wereld gewerkt waar men cijfers voor realiteiten houdt. Voor mensen ligt dat anders.
  • Réussir le bacchalauréat 2018 verwijst naar de uitspraak van de (weeral kersverse) president, toen hij in juli 2017 liet weten geen interviews te geven. Zijn medewerkers meldden dat de gedachten van Emmanuel Macron (la pensée) te complex zijn voor een interview met vragen en antwoorden. Le bacchalauréat (kortweg bac) is het Franse eindexamen van het secundair onderwijs, en de poort naar universiteit of hogeschool. Het is een van de belangrijkste passages in het leven van menig adolescent. (“Passe ton bac d’abord!”)
  • Macron se cachait derrière les lunettes de Hollande wijst op de continuïteit van het buitenlands beleid, waar het verkopen van oorlogswapens veruit de hoogste prioriteit is. Eén van de aanleidingen was een tekening uit december 2015 die ik toevallig terugvond: toen moest het Hollande zijn, als handelsreiziger in wapens (VRP, voyageur, représentant ou placier), maar ik tekende… Macron. Die zich net als zijn voorganger gedraagt.
  • Macron: aidez-moi à aider les riches (ils vous aideront) volgt op een televisie-interview van Macron (ja, dan toch!) waarin hij poogde het etiket “président des riches” van zich af te schudden. (Weinig waarschijnlijk dat hem dat lukt.) Macron gelooft stellig dat het geld dat men aan de rijksten geeft naar de andere bevolkingsgroepen doorsijpelt (la théorie du ruissellement — het omgekeerde is waar: water loopt naar de zee). Daarvoor gebruikte hij het beeld van bergbeklimmers die het voortouw nemen (les premiers de cordée) en zo de hele groep vooruit helpen.

Wordt zeker vervolgd.