hillary-logo Hillary doet al het mogelijke om de Amerikaanse presidentsverkiezingen vooral niet te winnen.
Hoe verklaar je anders het logo dat ze voor haar campagne koos?

1. Behalve de vranke kleuren — het rood en het blauw waarzonder je in Amerika geen campagne voert — is er niets moois in te vinden.
Wat kordaat als een vierkant begint, eindigt als een onzekere figuur met een verhouding van 1,17.
Wat de standvastige H van Hillary was — die haar campagne liever op haar voornaam, dan op de aangetrouwde achternaam bouwt — valt in gekleurde scherven uit elkaar.

2. Even zie je twee blauwe deuren — zoals de groene deuren voor “nooduitgang”. Hillary komt door de ene deur pas binnen gelopen, of ze vlucht door de andere deur weer weg.
Ze komt haar kiezers niet tegemoet.

3. Hillary wijst de kiezers zelfs weg. Ze wijst ze naar rechts. Naar Trump.
Rood is  de kleur van de Republikeinen.
Het blauw van Hillary krijgt een rode, republikeinse overdruk.
Het wordt letterlijk weggedrukt.

 

bratislava-logo  Een Europese top in een versterkte burcht. Zo mag je het wel noemen.
Op 16 september vergaderden de 27 staats- en regeringsleiders van de Europese Unie — voor het eerst zonder het Verenigd Koninkrijk — in Bratislava. Bij hen ook de voorzitters van de Europese commissie, Jean-Claude Juncker, en raad, Donald Tusk. Nu de toekomst van de Unie onzeker is, niet alleen omwille van de Brexit, en de financiële crisis, maar ook, en misschien nog meer, omwille van het oorlogsvluchtelingenvraagstuk, dat de Unie splijt,  en het succes van eurosceptische partijen allerhande, is de keuze van de vergaderplaats een sterk symbool. Europa vergadert in een versterkte burcht boven de Donau, die Europa tegen de Turken, en meer algemeen de moslims beschermt.
Slovakije is zes maanden lang voorzitter van de Europese ministerraad — aan voorzitters geen gebrek in de Unie —, dus is de keuze van Bratislava volkomen terecht, en de keuze van de burcht evenmin een verrassing. Het land heeft een mooi, maar bescheiden erfgoed. De burcht is zijn koningsstuk.
Toch is het opvallend, hoe makkelijk Europa zich in Bratislavský hrad herkent. Elk land is een bouwsteen, van wat samen Fort Europa is.

Logo’s zeggen meer dan je denkt.

aanvulling

  Voor Clinton werd het dit.