160419-secret_des_affaires

[Dit bericht is gebaseerd op nieuws (of de afwezigheid van nieuws) in de elektronische pers. Misschien is de papieren pers beter ingelicht. Dan verneem ik dat graag, en wijzig mijn tekst.]

Nieuws blijft soms hangen op de grens.
Alsof er prikkeldraad gespannen staat, waar het zich aan scheurt.
Dat geldt hier voor nieuws dat weliswaar uit Brussel komt (of zou het Straatsburg zijn?), en dat wél de Franse, maar niet de Belgische pers heeft gehaald.
Met een zeer ruime meerderheid heeft het Europees parlement zijn goedkeuring gegeven aan een richtlijn (een wet) ter bescherming van het zakengeheim — met een brede definitie van zakengeheim.
(Terwijl de intimiteit van burgers door bedrijven verhandeld wordt — privacy is toch niet meer van deze tijd, mijnheer — kan je als burger maar best je handen houden van de intimiteit van bedrijven, ook als er dingen gebeuren die het daglicht niet mogen zien, of op zijn minst van openbaar belang zijn.)
Het is een onderwerp dat wel enige discussie verdient. In de krant.
>Le Monde schrijft erover (neem me niet kwalijk, ik vertaal het hier niet), maar als je naar Nederlandstalig equivalent googelt, kom je alleen bij het >VBO terecht. Zelfs >IPS horen we niet.

[Ik beweer niet dat die stilte een kwestie van onwil is, van een of ander complot. Domheid is het, niet meer, en overbelichting van altijd dezelfde dingen.]

P.S.: Knack van woensdag 20 april behandelde het onderwerp wel.