Nee, dit gaat niet over Brusselse socialisten, die via een vzw een schijnzelfstandige aanwerven om sociale zekerheidsbijdragen te ontwijken, en de betaalde prijs marktconform noemen. (Het had wel gekund.) Dit gaat over de zedenmeesters van de Europese Commissie. Het andere Brussel.

Geen week gaat voorbij, of we horen uit die hoek dat er meer en langer gewerkt moet worden. De activiteitsgraad (of participatiegraad) moet omhoog: dat is het aandeel van de bevolking op beroepsactieve leeftijd dat actief is op de arbeidsmarkt (een job heeft of een job zoekt). En de pensioensleeftijd moet omhoog, want er zijn te weinig betalenden voor te veel gepensioneerden.

Wat berichten de kranten (>De Standaard, 26 februari 2018) ? Heibel in Brussel om de stoemelingse promotie van Martin Selmayr, kabinetschef van Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker, tot secretaris-generaal van de Commissie. Lees het manoeuver in de krant:  Zoals Raymond Ceulemans biljartte, regeert Juncker. Drieband.

AlexanderItalianer

Het venijn zit elders. Het burgerbedrog. De huidige secretaris-generaal van de Commissie gaat op pensioen: de Nederlander Alexander Italianer — als je met zo’n naam geen job in Brussel krijgt…
61 of 62 is die man (hij is van ’56). Slechts sinds ’85 staat hij op de arbeidsmarkt. En werkt bij de Commissie. Voordien doctoreerde hij in de economie, en was actief als assistent (in Groningen, Leuven, Tilburg…). Nu gaat hij op pensioen. Met wat geluk voor dertig jaar.