Het verlaagd btw-tarief (van 6% ipv 21%) voor afbraak gevolgd door heropbouw van een woning wordt, als corona-herstelmaatregel, van 1 januari 2021 tot 31 december 2022 uitgebreid tot het volledige grondgebied van België. Voorheen gold het, als Vlaamse maatregel, enkel voor de dertien centrumsteden.
Maar: zijn alle locaties wel even geschikt voor heropbouw?
De tekst hieronder, die in 2018 werd gepubliceerd, stelt vragen bij heropbouw van slecht gelegen woningen. Uit energetisch en ecologisch standpunt is zo’n heropbouw immers niet altijd verantwoord: het energieverbruik voor verplaatsingen vanuit een slecht gelegen woning is hoger dan het energieverbruik voor verwarming van een goed gelegen maar “slecht geïsoleerde” woning.
Zou het niet beter zijn het btw-voordeel van een E-, F- of G-locatie (zie tekening) naar een A-, B- of eventueel C-locatie over te dragen?
Met andere woorden: dan krijg je btw-vermindering voor de aankoop of bouw van een nieuwe, goed gelegen woning (die ook energetisch hoogwaardig is), als je elders een slecht gelegen woning afbreekt (en aan de bouwrechten op die plek verzaakt).

Het label “bâtiment bonne localisation” dat ik in 2010 in Lille Métropole promootte, geïnspireerd op het populaire “bâtiment basse consommation” (BBC).  Het was meer een element in een beleidspleidooi — we zagen immers nogal wat “groene” gebouwen op dieprode locaties — dan een instrument zoals de mobiscore in Vlaanderen.

 

huizen staan altijd ergens

Lees hier het artikel in Ruimte & Maatschappij: Energie besparen mét woningen: afbreken en nadien herbouwen, maar waar?

In Ruimte & Maatschappij van juni 2017 bevragen Maarten Dubois & Karen Allacker het subsidiebeleid in Vlaanderen ter bevordering van energiebesparing in woningen: Energiebesparingen in woningen: renovatiesubsidies vs. afbraak met vervangende nieuwbouw…

 

P.S.: Het tijdschrift Ruimte & Maatschappij hield in 2022 op te bestaan.